Kendo on vanha kamppailulaji, joka juontaa juurensa samurai-ajan Japanista. Sana kendo tarkoittaa japaniksi miekan tie. Kendossa käytetään erilaisia harjoitukseen sopivia puumiekkoja. Näistä yleisin on shinai, neljästä bambusäleestä koostuva harjoitusmiekka, joka yhdistettynä kendossa käytettävään kendopanssariin boguun luo perustan turvalliselle harjoittelulle.
Kendo on täyskontaktilaji, jossa pyritään suorittamaan mahdollisimman puhtaita lyöntejä ennalta määrättyihin osumakohtiin, joita bogu suojaa. Pelkkä puhdas osumakohtaan osuminen ei kuitenkaan kendossa riitä vaan lyöjän tulee pitää keho hyvässä, tasapainoisessa asennossa sekä osoittaa vastustajalle oma tahtonsa voimakkaalla kiai-huudolla ennen kuin lyönnistä voi ansaita pisteen, ipponin.
Nykykendossa on neljä lyöntikohtaa. Kutakin kohtaa suojaa bogun osa. Men on lyönti päähän. Kote on lyönti ranteeseen ja do on isku kylkeen. Edistyneeseen kendoon kuuluu myös tsuki, pisto vastustajan kurkkuun. Lyöntikohdat on nimetty niitä suojaavien suojusten mukaan.
Energisen täyskontaktinharjoittelun vastapainona kendo tarjoaa kata-harjoitteita, joissa käytetään bokkenia. Bokken on toinen kendossa pääasiallisesti käytettävä harjoitusmiekka. Kata-harjoitteissa harjoitellaan ennalta määrättyjä liikesarjoja parin kanssa. Kata-harjoittelussa iskuja ei viedä perille. Kata vaatiikin hyvää kehon ja mielen hallintaa.
Kendossa on tärkeää toisten kunnioitus. Siksi kendo sopii kamppailulajina kaikenlaisille, kaiken ikäisille ihmisille. Kukin voi harjoitella kendoa omista lähtökohdistaan, vastavuoroisesti toisia kunnioittaen.
Jotta kendoa voitaisiin harjoitella turvallisesti, on siihen vuosisatojen kuluessa kehitetty suojaava panssari, bogu sekä harjoitusmiekka shinai. Muita kendossa käytettäviä aseita ovat umpipuiset, kata-harjoituksissa käytettävä bokken ja lyhyempi miekka, kodachi. Näiden lisäksi kendon harrastajalla, kendokalla on yllään leveälahkeiset housut, hakama, sekä yleensä puuvillasta valmistettu takki, gi.
Aikuisten miesten ja naisten shinai saa olla enintään 120 cm pitkä, ja miesten shinai painaa n.510 g, naisten shinai n.440 g, erityisesti kilpaillessa shinaiden kuuluu olla tämän painoisia. Shinait kuluvat käytössä, ja niitä pitää huoltaa mm. hiomalla ja öljyämällä säleitä. Shinain huolto opetetaan alkeiskurssilla. Shinait eivät ole kovin kalliita. Seuralla on tarjolla myös muutamia boguja, joita voi lainata. Alkeiskurssin varusteiksi riittävät verryttelyhousut, t-paita sekä shinai.
Kendossa käytetään vyöarvoja, vaikka harrastajilla ei näy mitään ulkoista arvomerkkejä. Kyu-arvoja on kuusi, joista ensimmäisenä suoritetaan kuudes kyu. Kun on suorittanut kaikki kuusi kyu-koetta (eli kun on arvoltaan 1. kyu), voi osallistua ensimmäisen danin kokeeseen. Dan-arvoja on 8. Korkea-arvoisimmilla suomalaisilla kendokoilla on tällä hetkellä seitsemäs dan.
Suomessa järjestetään useita kendokilpailuja vuosittain. Kaikille harrastajille avoimien joukkue- ja yksilö-SM-kilpailujen lisäksi kyu-tason harrastajat voivat osallistua Kyu Cupiin ja dan-tason saavuttaneet Dan Cupiin. Ensimmäiset Suomessa järjestetyt EM-kisat järjestettiin Turussa vuonna 1993. Viimeisimmät EM-kisat järjestettiin vuonna 2008 Helsingissä.
Suomessa kendoa on harrastettu aktiivisesti vuodesta 1986. Ensimmäinen kendoseura perustettiin Turkuun vuonna 1988.